Fietslease

De maximaal fiscaal vrijgestelde fietsvergoeding toekennen

WAT?

  • Een fietsvergoeding is een kilometervergoeding die de werkgever geeft aan zijn personeelsleden die hun woon-werkverplaatsingen geheel of gedeeltelijk met de fiets doen.
  • Dit ongeacht het gaat over verplaatsingen met de eigen fiets van het personeelslid dan wel over een fiets die ter beschikking gesteld wordt door de werkgever (vb. via leasing).

HOE?

  • Het recht op een fietsvergoeding is veralgemeend voor de gehele privésector (sinds 1 mei 2023). Ieder paritair comité kan zelf het bedrag als eventuele voorwaarden bepalen. Daarnaast kan ook iedere werkgever eigen afspraken maken omtrent de fietsvergoeding (die minstens gelijkwaardig zijn aan afspraken geldig binnen de paritaire comités op sectorvlak of op nationaal vlak).
  • De fietsvergoeding is vrijgesteld van inkomstenbelasting en sociale zekerheidsbijdragen, op voorwaarde dat ze specifiek wordt uitbetaald op basis van het aantal afgelegde fietskilometers woon-werkverkeer.
  • De fietsvergoeding kan ook gecombineerd worden met een werkgeverstussenkomst in het openbaar vervoer. Voorwaarde is wel dat deze vergoeding enkel telt voor het traject dat men effectief met de fiets aflegt tussen de woon- of werkplaats en het treinstation / de bushalte.

HOEVEEL?

Vanaf aanslagjaar 2026 (inkomsten 2025) wordt het maximale vrijgestelde bedrag opgetrokken naar 0,36 euro per kilometer met een maximum van 3.610 euro per jaar. 

Opgelet: Deze fiscale vrijstelling geldt enkel indien de werknemers hun beroepskosten forfaitair aangeven en dus niet hun werkelijke onkosten bewijzen.  

TIP

  • Het bedrag van deze fietsvergoeding is een 100% aftrekbare bedrijfskost.