Fietsenstalling met opvallende rode fiets

Inspiratie

Laat je inspireren

Onderstaande maatregelen en acties zijn uitgetest en goed bevonden door andere werkgevers. Je hoeft het wiel dus niet uit te vinden. 

Wil je weten wat er voor jouw onderneming echt werkt? Maak dan een mobiscan. Na de invoer van de gevraagde gegevens op deze online tool, ontvang je een volledige analyse met heel wat kaart- en cijfermateriaal. Van de huidige situatie tot welke fiets- en andere potentiëlen je hebt. Je ziet meteen gepaste maatregelen op maat van jouw bedrijf én krijgt inzicht in hoe andere bedrijven het aanpakken.  

fietser passeert aan fietsenstalling

Kwalitatieve fietsinfrastructuur

Fietsen worden steeds hipper en duurder. Een veilig afgesloten fietsenstalling is dan ook een must om je personeel met een gerust hart naar het werk te doen fietsen. 

Maar fietsinfrastructuur gaat verder. Denk aan omkleedruimtes, lockers en douches voor wie een langere fietsafstand overbrugt. Vergeet hierbij het pendelfonds niet!

Bedrijf in de kijker: TVH

rij fietsen aangekocht met groepsaankoop door een bedrijf

Fietsleasing of groepsaankoop

Fietslease en groepsaankoop van fietsen maken deel uit van een modern personeelsbeleid. Zo kunnen je werknemers tegen aantrekkelijke voorwaarden de fiets van hun dromen aankopen.

Weer een extra duwtje in de rug om meer met de fiets naar het werk te rijden in plaats van je (dure) bedrijfsparking te vullen.  

Bedrijf in de kijker: WAAK

laadpaal aan de voorkant van een bedrijf

Vergroen je bedrijfsvloot

Eind 2022 nam de federale regering heel wat fiscale maatregelen om de vergroening (elektrificatie) van de bedrijfswagens te stimuleren. 

Als bedrijf kun je nog meer doen om je vloot te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan (elektrische) fietsen voor dienstverplaatsingen. 

Ben je premiumlid? Dan kun je een gratis opleiding volgen over de vergroening van je bedrijfsvloot en de nodige laadcapaciteit die je daarvoor moet voorzien.

Bedrijf in de kijker: Roularta Media Group

jonge dame zoekt informatie op smartphone aan een treintabel

Communiceer je mobiliteitsbeleid!

Wat heb je aan een prachtig mobiliteitsbeleid als je personeel er niks van weet? Juist, niks. Communicatie naar je personeel is een must. Niet 1 keer, maar herhaaldelijk. 

Je kan een startende werknemer informeren over je maatregelen en advies geven over duurzaam woon-werkverkeer. Scherp de teamspirit aan door mee te doen aan mobiliteitscampagnes of organiseer eens een ontbijt voor wie met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar het werk komt. Of zet een origineel spaarpuntensysteem op!

Bedrijf in de kijker: Boss Paints

vier dames die carpoolen

Carpoolbeleid

Het openbaar vervoer of de fiets nemen naar het werk is niet altijd mogelijk. In dat geval kun je je personeel stimuleren om samen naar het werk te rijden. Gedeelde autokosten, maar dubbel rijplezier! 

Carpooling levert een fiscaal voordeel op en via de carpooldatabank kun je ritten delen met werknemers binnen en buiten je bedrijf. 

En met een voorbehouden parkeerplaats dicht bij de ingang van je bedrijf, zet je de carpoolers nog meer in de kijker. 

Fietser met fluo jas zwaait naar een voetganger

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid voor je werknemers verbeteren, kan op verschillende manieren. Je kan de toegang tot je bedrijf veiliger maken door auto's te scheiden van de actieve weggebruikers. Een gratis opleiding voor de nieuwe gebruikers van een elektrische fiets of speedpedelec is zeker een goed idee. Of simpel: fluoreflecterende jasjes uitdelen aan de fietsers. Uiteraard met het logo van jouw bedrijf erop. 

Bedrijf in de kijker: Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw

Havenbus

Collectief vervoer

Je personeel werkt volgens een ploegensysteem, de ligging van je bedrijf is in de haven of op een andere moeilijk bereikbare plaats? Dan kan de organisatie van collectief vervoer een oplossing bieden. Zeker als je werknemers niet kunnen carpoolen. 

man die thuiswerkt met kat naast zich

Thuis- en telewerk

De meest duurzame verplaatsing is... je niet verplaatsen. Een of meer dagen in de week thuiswerken vermijdt al heel wat autokilometers. 

Na het bezoek aan een klant terugkeren naar je werkplek? Misschien is er wel een telewerkplek in de dichte buurt (andere bedrijfssite).  

Hybride werken past perfect in een flexibel, modern mobiliteitsbeleid.