Vanaf 2024 krijgt het mobiliteitsbudget een officiële berekeningsformule

Goed nieuws voor bedrijven die gebruik willen maken van het mobiliteitsbudget: de federale overheid heeft een officiële formule gepubliceerd om het bedrag van het jaarlijkse mobiliteitsbudget te berekenen.  Doel is meer transparantie, om zo hopelijk een verdere stijging van het mobiliteitsbudget te realiseren.

Het mobiliteitsbudget is een groene oplossing voor werknemers die aanspraak maken op een bedrijfswagen. Met het budget van de bedrijfswagen kunnen werknemers op een alternatieve manier hun mobiliteit invullen (een milieuvriendelijkere wagen, duurzame vervoermiddelen zoals een elektrische fiets, of zelfs een deel van je huur of lening betalen, ...), waarbij het eventueel resterende saldo uitbetaald wordt op het einde van het jaar.

Maar hoe bereken je als bedrijf nu precies het jaarlijks mobiliteitsbudget? Dat doe je aan de hand van je TCO, wat staat voor ‘Total Cost of Ownership’ (de jaarlijkse bruto kosten van de bedrijfswagen voor de werkgever). Maar welke kosten mag je wel of niet meenemen?

Vanaf 1 januari 2024 zal de werkgever voor de berekening van het jaarlijkse mobiliteitsbudget en van de kosten van de milieuvriendelijke bedrijfswagen in pijler 1, kunnen kiezen tussen de werkelijke kosten of de nieuwe forfaitaire formule. 

Geen gemakkelijke formules! Daarom organiseerde Treffik samen met de experten van Acerta op 5 december 2023 een opleiding "Mobiliteit in je loonpakket". Hou de kalender van Treffik in de gaten voor vervolgopleidingen over dit thema.